NATALINA spletna trgovina za male in velike

Preobremenjeni otroci? Ni kriva ŠOLA, krivi ste STARŠI!

Starejša hči, ki je danes na fakulteti je bila prva generacija, ki je nastopila sistem 9-letke. Tako, da sem v bistvu orala ledino z njo. Dvojčici sta v osmem razredu. Vse tri punce so pridne in jim gre dobro, no lahko rečem, da odlično. Nisem ambiciozna mama, sem pa stroga, kar se tiče šole. Oziroma sem to bila, ko so vse tri začele obiskovat prvi razred. Takrat so se naučile, dojele ali  kakorkoli že, kaj je šola, zakaj je šola in da je to izključno njihova odgovornost.

Kar pa opažam je pa, da so otroci res preobremenjeni, ampak daleč od tega, da od in zaradi šole. Naši dve imata vsaka po ENO DEJAVNOST na teden, pa še to sta z njo začeli zdaj, v osmem razredu. Poznam kar nekaj družin, ki otroke že od vrtca naprej VSAK DAN vozijo na dejavnosti. PET DNI na teden VSAK DAN! Saj nekje do tretjega, četrtega razreda še gre, a kasneje je pa v šoli res vse bolj zahtevno in veliko več »dela«

Poznam primer, ko je punca osmošolka vsak dan po šoli ( osmi razred) ne eni dejavnosti. Domov prihaja zvečer in čakajo jo še vse domače naloge, učenje in še kaj. Prosti čas? Ah ta je mišljen na teh prostočasnih aktivnostih, kjer nekatere zahtevajo psihično in fizično pripravljenost. Če igra inštrument, ga je potrebno vaditi, če gre dvakrat na teden na ples in vmes še na košarko mora biti fizično pripravljena. S tem ni nič narobe, a punca je noro utrujena, nima časa za druženje, nima časa za obisk pri sošolki, pogosto niti za dober in kvaliteten obrok hrane. Lepo vas prosim, je to življenje? Že odrasli imamo vse bolj nore službe, ko smo dobesedno prisotni po 10-12 ur na dan. Da pa to delaš otroku, da mu zapolniš dan, teden do zadnje ure je pa bolano!

Zakaj že? Zakaj mora imeti plesne, glasbeno, verouk, košarko..pa zraven še šolo? Včasih se zdi, da je vse drugo bolj pomembno, šola je pa tista izven šolska dejavnost.

Da so otroci preobremenjeni ni kriv sistem ampak STARŠI. Toliko, kot jih boste obremenili, toliko bodo obremenjeni, simpl kot pasulj ????

Da se razumemo, nikakor NE ZAGOVARJAM šolskega sistema, veliko je nesmisla, veliko poneumljanja, premalo je učenja življenja, preveč je »metanja v isti koš« Premalo se dela z nadarjenimi otroki, vse preveč se ubada s tistimi, ki imajo težave ( če jih sploh imajo).

A načeloma ima otrok popolnoma dovolj časa, da vse predela in se nauči. Moje punce so pridne in tudi pametne, kar pomeni, da jim šola ne dela težava. JAZ sem jim omogočila, da imajo za šolo DOVOLJ časa. Ker vem, da so sposobne, da imajo časa na pretek pričakujem dobre ocene!

Hormonska zmešnjava

Pa še to, najstniki so polni hormonske zmešnjave. Pride obdobje, (ki je trenutno pri nas), ko so utrujeni, ko spanja ni nikoli dovolj. Nagajajo jim hormoni, v glavi imajo zmešnjavo, iščejo se, zaljubljajo se, vse je en sam kaos. Ko pridejo iz šole polovica najstnikov najprej uro ali dve spi, ker so tako utrujeni. Ne predstavljam si, da bi moje morale še vsak dan na katero od dejavnosti, poleg te klasične najstniške utrujenosti. Ena igra inštrument in to na petek, kar je super. Druga pleše in to na ponedeljek, vidim jo, opazujem jo, v kakšni naglici je vsakič. Na hitro zmeče vase kosilo, še preden gremo ostali od mize že hiti v sobo delat nalogo, ponavljat, časa ima le eno uro. Ker ve, da po plesnih bo pozno in bo utrujena. In, da bi bilo tako VSAK DAN? Ne hvala, ne potrebuje tega, ne zdaj, ne pri teh letih. Pač ne bo uspešna plesalka in druga profesionalna glasbenica, pa kaj! Pa zato upam, da ne bosta že pri 15-letih z depresijo, anoreksijo, bulimijo in vseh teh groznih diagnozah, ki jih danes otroci imajo. Ja le kako jih ne bi imeli, če so OBREMENJENI bolj kot mi odrasli.

Nič ni narobe in prav super je, če smo popoldan prosti, če se nam ljubi gremo na sprehod, če pa ne pa vsi LEŽIMO na KAVČU, pogledamo kakšno serijo, se pogovarjamo ali pa kaj skupaj počnemo. NIČ NI NAROBE IN SUPER JE!

 

Avtor: Natalija Rus